Kesä 2015

Hyvä kesäteatterin ystävä

Reisjärven Harrastajateatteri ReTé esitti kesällä 2015   Heikki Luoman kirjoittaman näytelmän  Rakas Karjala Kartanohotelli Saaren Teatteriterassilla .

Reisjärven Harrastajateatterin kesällä 2014 esittämä Vieraas maailmas -näytelmä saavutti huikean suosion, joka ehkä hiukan yllätti meidät näyttelijät. Vieraas maailmas kertoi karjalaisten siirtolaisten elämästä välirauhan ajan Keski-Suomessa. Kesällä 2015 näytelmä sai jatkoa jatkoa Rakas Karjala -näytelmän muodossa. Näytelmät on kirjoittanut Heikki Luoma ja ohjauksesta vastasi Helinä Ojala.

Rakas Karjala näytelmän tapahtumat sijoittuvat jatkosodan aikaan kesäkuulle 1944 muutamaan päivään ennen suurhyökkäyksen alkua. Näytelmä kertoo edellisen osan tapaan Martikaisen perheestä, joka on päässyt palaamaan takaisin kotikonnuilleen Karjalaan. Valtavalla elämänuskolla Antti on alkanut rakentamaan uutta kotia poltetun talon raunioille. Sirkka on lähtenyt lotaksi ja Maija-tyttönen on myös tuotu mummolaan. Naapurissa asustavat Antin lankomies Lutviikki perheineen tuovat tarinaan oman mausteensa. Rintamalle matkalla olevat Loponen ja Julkunen poikkeavat myös tervehtimään Martikaisia. Taustalla on sodan uhkakuvia, jotka hetkeksi onneksi unohtuvat, kun pihassa vietetään Irjan ja Jussin häitä.

Sopivasti huumorilla höystäen  Heikki Luoma on jälleen onnistunut löytämään hienon tarinan karjalaisten elämänuskosta ja koettelemuksista. Karjalaisten luonteenpiirteitä kuvaa hyvin myös se, että sotavankina olevaa Vladimiria kohdellaan kuin perheenjäsentä.

Näytelmää kävi seuraamassa suuri joukko yleisöä ja saimme hyvää palautetta.


ReTé kiittää kaikkia katsojia ja toivoo, että tapaamme taas ensi kesänä.

Kuvia harjoituksista

Rekvisiitan ja asusteiden hankkiminen on tärkeä osa näytelmän valmistumista, Jorma ja Tuomo hankkivat näytelmässä tarvittavia jalkineita.

Myös äänimiehet ovat tärkeä osa näytelmää, Juho ja Jari äänipöydän takana.

Sirkka, muonituslotta (Susa) ja Aatos Niemelä, alikersantti (Asko).

Sirkka ja Anna-Mari (Venla).

Aina ja Antti Martikainen (Merja ja Mikko).

Aina, Sirkka ja Maija, Sirkan tytär (Anniina).

Vladimir, soavanki (Aleksi)

Lutviik Lemmetty, Antin lankomies (Tuomo).

Maija, Anti, Aina sekä Jussi, Ainan ja Antin poika (Rauli) ja Irja, muoniuslotta (Jessica).

Matti Julkunen, alokas (Ari-Pekka), Luttviik ja Hetti, Lutviikin vaimo (Arja).

Loponen, korpraali (Jorma) ja Hilma, Luttviikin ja Hetin tytär (Sanna) kaivon kannella.

Uusimmat kommentit